Arvot arjessa – siinä vasta haastetta - Raikua

Arvot arjessa – siinä vasta haastetta

Raikualaisten arkea piristämässä ovat jo reilun vuoden ajan pyörineet ”leikkimieliset” kuukausihaasteet, joiden teemat ovat vaihdelleet henkilöstön kehittymisen, hyvinvoinnin ja avoimuuden ympärillä. Tähän mennessä on luettu kirjoja, laskettu liikuntatunteja, syöty kasviksia ja tehty ties mitä. Tälle syksylle kuukausihaasteiden ideoinnista vastaavat myynti- ja markkinointivelhomme Kati ja Timi päättivät kuitenkin nostaa haasteiden haastavuuden aivan uudelle tasolle, tehtävänä oli nimittäin kirjoittaa blogiteksti!

 

Syksy on usein kiireistä aikaa sekä töissä, että vapaa-ajalla. Ihmisten palattua lomilta niin isot kuin pienetkin projektit käynnistyvät kuin yhdestä lähtölaukauksesta. Samaan aikaan valon määrä vähenee, lasten koulut, päivähoidot ja harrasteet pyörähtävät käyntiin. Näin ainakin omalla kohdallani, eikä tämä syksy ole ollut poikkeus. Tässä yhtälössä oma vireystila ja luovuus ovat saattaneet parin napsun verran laskea omasta maksimista (onneksi huippukin on kovin matala), mutta ei huolta! Koska olen syntynyt kynä kädessä, ei muuta kuin hommiin.

 

Aiheeksi kirjoitukselleni mietin aluksi jotain hyvinkin tarkkaan omaan työtehtävääni liittyvää. Suurkuvien asentaminen, autoteippaukset tai kiinteistökalvot ovat itsestäni toki mielenkiintoisia kirjoituksen aiheita, mutta kovin on rajattu (ainakin omassa verkostossani) niiden henkilöiden määrä, ketkä jaksaisivat mainituista aiheista kolmea lausetta enempää ajatuksen kanssa lukea. 😊

 

Niinpä päädyin ihmettelemään arvoja. Mainion asennusparini Joonan kanssa käydyt keskustelut automatkoilla työkohteisiin ovat usein hyvinkin filosofisia, jos siis aikaa perusteellisen urheilu-uutisten läpiperkaamisen jälkeen vielä jää, ja viime aikoina olemme miettineet mm. seuraavia kysymyksiä: Mihin arvoihin yritykset toimintansa perustavat? Kuinka yritykset arvoistaan viestivät, vai viestivätkö? Näkyykö arvot yritysten toiminnassa? Ennen kaikkea, kuinka me Raikualla olemme näissä asioissa onnistuneet?

 

Olen ollut tavalla tai toisella työelämässä mukana reilun kaksikymmentä vuotta, ja päässyt niiden aikana näkemään aika kirjon yrityskulttuureja. Kokemusta on kertynyt mm. pienehköistä perheyrityksistä, julkiselta puolelta, urheiluseuroista ja isosta pörssiyhtiön omistamasta yrityksestä. Kokemuksen ja iän karttuessa omat motivaation lähteet työntekoon ovat muuttuneet kovastikin. Kärjistäen, pelkän seuraavan palkkapäivän jahtaaminen on vaihtunut työn merkityksellisyyden, miellyttävyyden ja kiinnostavuuden arvostamiseen.

 

Vaikka olen ollut aiemminkin perustamassa yritystä, toiminut yrittäjänä ja osakkaana, Raikua on ensimmäinen työpaikoistani, jossa yrityksen arvot ovat olleet keskiössä alusta saakka, koko henkilöstö on niistä tietoinen ja niihin myös sitoutunut. Tähän kokemukseeni vaikuttaa toki todella paljon oma asemani Raikualla, olen saanut olla mukana luomassa arvopohjaa yhdessä muiden perustajien kanssa. Mutta, kuten jo tässä kappaleessa mainitsin, olen ollut aiemminkin perustamassa yritystä, lisäksi osakkaana toisessa yhtiössä. Eniten työkokemusta on kertynyt ns. rivityöntekijänä. Ja silti vasta Raikualla arvot ovat tulleet osaksi arkea. Tavoitteeni ei ole hehkuttaa meidän erinomaisuutta Raikuan arvotyössä, ei todellakaan. Mielestäni tämä vain kuvaa erittäin hyvin sitä, kuinka haastavaa yrityksen arvojen tuominen työntekijöiden tietoisuuteen ja osaksi arkea on, vaikka ne ansiokkaasti olisikin johtoryhmän kesken muodostettu perustusvaiheessa, tai muokattu jossain myöhemmässä vaiheessa.

 

Johdon ja henkilöstön työkuorma, tulospaineet, muutokset henkilöstössä tai markkinassa. Siinä vain muutamia tekijöitä, jotka kaikki vievät valtavasti resursseja yrityksen henkilöstöltä. Siihen lisäksi kaikkien työntekijöiden henkilökohtaiset, työn ulkopuoliset asiat ja muuttujat. Kuorma on kova ja vaatimukset suuret. Ja jostain pitäisi vielä kaivaa aikaa ja energiaa arvotyölle. Helppoa se ei tosiaan ole.

 

Raikua täyttää pian puolitoista vuotta. Tähänastisesta matkasta voimme olla ylpeitä, toiminta on saatu nopeasti ammattimaiseksi, työmäärät ovat kasvaneet, laitteisiin on investoitu ja mikä hienointa henkilöstöäkin on pystytty kasvattamaan. Kiireisen arjen keskellä arvoista ei todellakaan puhuta päivittäin, ei edes viikoittain. Omasta mielestäni ne kuitenkin näkyvät toiminnassamme edelleen, välillä pieninä pilkahduksina, välillä isompinakin. Parannettavaa tällä saralla varmasti riittää jo nyt, ja haaste vain kasvaa työmäärän ja henkilöstön kasvaessa.

 

Ai niin, mitkäs ne Raikuan arvot sitten ovat? Toimintamme arvoperustana ovat onnellisuus, kehitys, vastuu ja avoimuus. Jos nämä asiat eivät toiminnastamme joskus ulospäin välity, palaute siitä on meille erittäin arvokasta, koska haluamme todella pitää arvot mukana arjessamme, niin haastavaa kuin se onkin!

 

Pirkka

Kirjoittaja on Raikuan asennuspäällikkö, joka ottaa haasteen kuin haasteen vastaan ja tällä kertaa sillä asenteella tuli Raikuan kuukausihaasteen voitto